-->

Kata-kata hikmah (Bahasa Arab)


Ya ! Hazirah belajar di Kelas Aliran Agama/Arab/Al-quran , jadi sudut maklumat pun mesti penuh dengan mata pelajaran yang berkaitan ^^ huhu , untuk mengekalkan gelaran kelas terceria, Hazirah sebagai Ketua Keceriaan mestilah berusaha memenuhkan sudut maklumat :D 
"Kenapa susahkan diri ? Kita ketua cuma mengarah anak buah supaya buat apa yang patut" LOL jangan tiru sikap Haruhi yang gila kuasa tetapi jadilah seperti Kagami yang berkata "sebagai ketua, kita perlu tunjuk contoh yang baik supaya anak buah pun senang hati bila bekerja dengan kita" :D
So ? Harini nak share sikit ilmu yang Hazirah dapat daripada internet , bak kata pepatah : Sharing is Caring xD
p/s : baca dari kiri ke kanan *actually dah try betulkan tapi tak menjadi* 
ni sikit je , nak lagi ? search Google :P 

وَجَدَ جَدَّ مَن
Sesiapa yang bersungguh-sungguh akan mendapat kejayaan.

ثمر بلا كالشجر عمل بلا العلم
Ilmu yang tidak diamalkan sama seperti pokok yang tidak berbuah.

النجاح أساس الاجتهاد
Usaha tangga kejayaan.

العلاج من خير الوقاية
Mencegah lebih baik daripada mengubati.

مرا كان ولو لحقا قل
Katakanlah sesuatu yang benar walaupun ianya pahit.

شيئا يفعل يخطيء لا لم من
Sesiapa yang tidak pernah membuat salah sebenarnya dia tidak melakukan sesuatu perkara baru.

ذهب من فالسكوت فضة من الكلام كان اذا
Percakapan itu daripada perak, dan diam itu adalah daripada emas.

للناس أنفعهم الناس خير
Sebaik2 manusia ialah orang yang baik memberi manfaat kepada manusia.

دقيقة اللذة وساعة.. ساعة الألم دقيقة
Sedetik sakit rasanya sejam, sejam kebahagiaan rasanya sedetik.

كثير القليل إلى القليل
Sikit-sikit lama jadi bukit

اللَيَالِي سَهِرَ العُلَا طَلَبَ مَنْ
Sesiapa yang mencari kemuliaan, hendaklah dia berjaga malam.

الراعي بإصلاح الرعية إصلاح
Rakyat baik apabila pemimpin baik.

   

1 comment :

Syafiq Muhammad said...

ASSALAMUALAIKUM , DENGAN SUKACITANYA DIMAKLUMKAN DISINI ADA G.A TERBESAR MEI, MEMANG AWESOME . HADIAH TOP REFERRAL SEHINGGA RM150.++ . JOM JOM . ADA BANYAK LAGI HADIAH . ANDA DI TAG #426 .
LINK TAGGING SILA KLIK SINI
LINK GA SILA KLIK SINI