-->

Tutorial Hide suis cursor switch

Selamat bertemu kembali pembaca semua . haritu hazirah kata taip nak kongsi cerita islamik dan etc kononnya . tapi sebelum misi bermula , hazirah dapat banyak beberapa request tentang tutorial . salah seorang daripada mereka adalah dia : 


time periksa UPSR pulak tuh -,- , isk3


harini kita akan belajar cara-2 hide cursor switch punya suis
senang je sebenarnya , source by kak ama

For Template designer

1. Go to Dashboard  >> template >> Edit HTML >> proceed

2. tekan F3 dan cari kod ni ]]></b:skin> 

3. copy kod dibawah dan paste diatas kod yang dicari 

#jangan menggatal ubah kod yang telah diubah . nanti buruk/rosak baru tahu !
.music { padding:0px;border-bottom-right-radius:0px;background:transparent;
}
#ytube {text-align: center;position:fixed;left:30px;top:-155px;}
4. preview . sekiranya tiada error bolehlah save .

5. Layout >> add a gadget >> HTML/javascript

6. copy dan paste kod dibawah dekat ruang tadi *html/javascriptulah
<div id="ytube"><div class="music">Kod cursor switch masing-masing </div>
7 . save and said alhamdulillah menjadik (:

kalau tak menjadik juga , nasib koranglah , inipun hazirah copy sebijik-sebijik dengan yang dekat blog hazirah . Pasrah dan Redha sekiranya tak menjadi walaupun telah berusaha :P



UPDATE FOR CLASSIC TEMPLATE

1) Baca bismillah dulu ye. By the way, untuk blogskin, tak pasti kod dia macam mana , cuba dulu ,kalau menjadi , ok save sahaja !
2) pergi ke Dashboard >> Template
3) tekan keyboard F3, cari kod ini : </style> 
4) Then, copy code ni dan paste kat atas code tersebut :
.music { padding:0px;border-bottom-right-radius:0px;background:transparent;
}
#ytube {text-align: center;position:fixed;left:30px;top:-155px;}
4. preview . sekiranya tiada error bolehlah save .
5) After that, cari kod ni pula : </body>
6) Copy code ni dan paste kat atas kod tersebut :
<div id="ytube"><div class="music">Kod cursor switch masing-masing </div>
7. preview and save !
Honestly by ,
Hazirah Muslim ♥

7 comments :

Hanif Idrus said...

Rajin awak ni yek tolong rakan-rakan blogger..Cayok!!

Hazirah Muslim said...

hehe Hanif Idrus kita mestilah saling membantukan ? ilmu perlu dikongsi (:

Ɩʓʓαн Ƨнʋκяι said...

Kalau blogskin / classic template pulak mcm mane ? :)

Hazirah Muslim said...

kpd Ɩʓʓαн Ƨнʋκяι , saya dah update entri ni , boleh cuba (: baca dgn teliti !

Ɩʓʓαн Ƨнʋκяι said...

Ohh , dah jadi , thanks :)

Nnajwa waa said...

nape x jadi eh utk blogskin?

Hazirah Muslim said...

@Nnajwa waa Hazirah tak tahu , hazirah bukan pengguna blogskin , itu Hazirah bedal je :) hehe